Nieuws

15 mei 2017

ESET beschermt tegen WannaCryptor Ransomware

Afgelopen vrijdag werden verschillende organisaties wereldwijd getroffen door ransomware met de variantnaam WannaCry / WannaCrypt0r.20. Deze ransomware gebruikt een kwetsbaarheid in een onderdeel van Windows om zichzelf te verspreiden en kan een systeem infecteren zonder interactie van een gebruiker.

Het bijzondere van deze aanval is dat ransomware normaal gesproken wordt verspreid als bijlage in een e-mail. Dat betekent dat er altijd een actie nodig is (bijlage openen, klikken op links) om de infectie op te lopen. Omdat WannaCry / WannaCrypt0r.20 een kwetsbaarheid in een onderdeel van Windows gebruikt, is het mogelijk een systeem te infecteren zonder interactie van een gebruiker.

Antivirussoftware via ACA?

ACA gebruikt ESET® NOD32® antivirussoftware als bescherming tegen malware. Deze software detecteert de ransomware als Win32/Filecoder.WannaCryptor. Deze detectie is al aanwezig in de software sinds 06-04-2017. Dat betekent dat alle klanten die hun antivirussoftware via ACA hebben aangeschaft volledig beschermd zijn tegen ransomware aanvallen. Let er wel op dat uw software volledig geüpdatet is naar de laatste versie.

Wat kunt u zelf doen?

Voor deze specifieke aanval kunt u een paar stappen zetten:

  • Installeer alle beschikbare updates voor Windows.
  • Maak gebruik van een up-to-date versie van ESET Security.
  • Zorg dat de Windows SMB service (TCP port 445) niet bereikbaar is via het internet.
  • Voer de Ransomware Impact Analyzer om de eventuele impact van een ransomware infectie in kaart te brengen en passende maatregelen te nemen.

Heeft u vragen of wilt u een scherpe offerte voor ESET® antivirussoftware? Neem dan contact op met uw accountmanager, of met onze afdeling Customer Service via telefoonnummer 040 88 00 700.

Terug naar overzicht
Deel dit bericht
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
en ontvang de laatste nieuwsupdates.

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contactinformatie